At stå på fast grund

Nogen gange kan det føles som om, vi står midt i en storm, der næsten er ved at vælte os omkuld. Vi kan have en oplevelse af, at det vi går igennem nu er mere, end vi kan håndtere, og vi kan i vores tanker febrilsk lede efter, hvad der er det rigtige at gøre. Vi kan ligge søvnløse med hovedet fuld af tanker om, hvad der er rigtigt og forkert. Vi kan sidde på arbejdet eller hjemme sammen med familien men uden at være til stede, fordi vi hele tiden analyserer og overvejer det problem, som vi synes fylder alt i os. Når vi har det sådan, kan det føles som om vi står på gyngende grund og hele tiden vakler fra det ene til det andet. Den ene dag tænker vi, at det vil være rigtigt at gøre sådan her – men den næste dag (eller måske bare en halv time senere) bliver vi igen i tvivl, og tankerne begynder forfra med at analysere og overveje. Det er som om vores fundament er forsvundet, og vi føler ikke, at vi står fast.

Vi kan ikke stå fast, fordi vi hele tiden bliver i tvivl om, hvad vi kan holde os til. Tankerne skrifter fra det ene øjeblik til det andet og derfor virker intet til at være helt sikkert. Vores omstændigheder skifter også hele tiden. Den ene dag har vi et godt job og den næste dag er vi måske blevet fyret. Eller mennesker vi troede, vi kunne stole på, vender sig pludselig imod os. Alt hvad der sker omkring os – og i vores tanker – er omskifteligt. Det er dets natur. 

Et sikkert fundament skal vi kunne regne med. Det skal ikke ændre sig eller vakle. Der må ikke være undtagelser, så det kun gælder indimellem. Vi skal kunne stole på, at det gælder altid. Ellers kan vi ikke stå fast. 

I 3P kalder vi det fundament for vores grounding. Vi står fast på forståelsen af de Tre Principper, fordi vi ved, at det principperne peger på er sandt. Jo dybere vores forståelse bliver, jo mere tydeligt ser vi, at vi kan stole på vores grounding, uanset hvad vi lander i. 

De Tre Principper peger på tre ting, som gælder for alle mennesker i alle situationer:

  • At vi lever i en tankeskabt virkelighed
  • At vi er intakte og aldrig kan gå i stykker
  • At vi har indre visdom, som altid guider os

Vi kan få øje på, at vi lever i en tankeskabt virkelighed ved at kigge på vores eget liv. Vi kan se, at når vores indre humør elevator er i bunden, når vi er lave på energi, har sovet dårligt eller er sultne, så ser verden altid mere mørk og trist ud, end den gør, når vi har fået sovet godt, og i det hele taget har mere energi og overskud. Jo mere nysgerrige vi bliver på vores eget og andres liv – jo mere vi kigger efter, om det her virkelig passer – jo mere tydeligt bliver det. Vi kan også få øje på det, når vi bliver opmærksomme på, at vi lever i separate virkeligheder. Når vi ser, at det som jeg oplever er anderledes, end det som min kollega eller min partner oplever, selvom vi har været til det samme arrangement. Så bliver det igen tydeligt for os, at den virkelighed vi lever i er skabt af vores egne tanker. 

Det kan godt nogen gange føles, som om vi er gået i stykker og aldrig kan blive hele igen. Men vi er altid intakte i vores inderste kerne. Den vi er i vores essens, universel energi, kan aldrig blive skadet, uanset hvor mange forfærdelige ting vi kommer ud for igennem livet. Det kan vi få øje på i vores eget liv, fordi vi kan se, at vi er her endnu og stadig har gode øjeblikke (også selvom det måske i perioder kun føles som bitte små glimt). Men uanset hvad vi har oplevet som føles frygteligt hårdt, så har vi stadig øjeblikke, hvor vi mærker håb og glæde. Hvor vi med taknemmelighed ser på solnedgangen, stjernerne eller et andet menneske og føler en dyb forbundethed. De øjeblikke har vi alle, uanset hvad vi ellers har oplevet gennem livet indtil nu og de viser os, at den vi er inderst inde altid er lige som den skal være. 

Og endelig kan vi få øje på, at det er sandt, når de Tre Principper peger på, at vi har en indre visdom, der guider os. Vi kan mærke den indre guide som en mavefornemmelse af, hvad der er det bedste at gøre, eller hvad der er rigtigt og forkert. Vi har alle mærket den lille stemme inden i, som lige peger os i en anden retning, end den som vi måske i første omgang havde tænkt at gå. Vi kan kalde det mavefornemmelse, intuition, sund fornuft eller visdom. Ordet betyder ikke noget, det vigtige er, at vi alle – uden undtagelse – fra tid til anden har mærket denne indre guide. Og jo mere nysgerrige vi bliver, jo mere får vi øje på, at den faktisk altid er der. Indimellem larmer tankerne bare så meget, at vi kan have svært ved at høre den. 

Det har gjort en kæmpe forskel for mig at få øje på at disse tre ting gælder ikke bare mig for men for alle mennesker. Det giver ikke længere mening at tage mine tanker alvorligt, og derfor hviler jeg i langt højere grad i den ro, klarhed og kærlighed, som altid findes bag tankerne. Det har gjort, at jeg føler, at jeg står solidt uanset, hvad der sker omkring mig. Når der opstår noget, som føles svært, så VED jeg at følelse kommer indefra via mine tanker, og at jeg uanset hvor svært det føles altid vil være ok. Og jeg VED at så snart tankerne falder til ro vil jeg kunne høre min indre visdom pege mig i den rigtige retning. 

Leave a Reply