Kært barn har mange navne

Den forståelse af vores sind, som jeg arbejder ud fra er kendt under mange forskellige navne. Alle navne peger hver især på en del af forståelsen, men alle dele er rigtige, så det er nogen gange svært at vælge, hvilket navn man skal bruge. Måske er det også derfor, at de alle sammen hænger ved.

Indefra- og ud forståelsen
På mange måder virker det som om vores oplevelse af livet kommer udefra. Vi har et møde med en som er vred og skælder ud og vi føler at det er ham som gør os utrygge og nervøse. Eller vi er sammen med vores partner og har det fantastisk og det føles som om det er ham som giver os den følelse.

Men i virkeligheden kommer vores oplevelse af livet indefra- og ud. Når vi er sammen med en som er vred og skælder ud, så kan vi reagere på mange forskellige måder. En dag bliver vi måske bange og utrygge. Men en anden dag bliver vi måske selv vrede og skælder også selv ud. En tredje dag kan vi tydeligt se at ham som er vred bare har det skidt og måske er i en rigtig dårlig situation, så føler vi måske omsorg og har ikke andre tanker end at vi bare gerne vil støtte vedkommende. Vores oplevelse af personen og situationen er altså skabt af hvilke tanker vi har lige netop i øjeblikket.

De tre principper
Forståelsen kaldes også De tre principper. I Danmark er det det navn, som bruges mest om denne forståelse. De tre principper henviser til tre ting, der er gældende for alle mennesker til alle tider. Altså tre uforanderlige fakta om hvordan vi mennesker oplever livet. De tre principper er Tanke, Bevidsthed og Livskraft (eller Sind). Tanke er det materiale som alt skabes af. Alt hvad vi mennesker oplever er skabt af vores tanker. Vi kan aldrig opleve noget som helst uden at vi har tænkt det. Bevidsthed er det lærred, som vi oplever vores tankeskabte film på. Vores bevidsthed er der hele tiden og den er fuldkommen upåvirket af, hvilken film vi afspiller i tankerne. Men ligesom i biografen, hvor filmen og lærredet kun er noget værd, hvis der er strøm til apparatet, så skal der også strøm til os mennesker. Livskraften er det tredje princip og det som det peger på, er at vi mennesker er lavet af en energi, som altid er tilstede i os og i alt andet levende. En energi, som også er upåvirket af alt hvad der sker omkring os, men som samtidig bringer vores tankeskabte virkelighed til live.

Mental Sundhed eller Health Realization
Mange taler også om forståelsen under navnet mental sundhed eller på engelsk Health Realization. Navnet peger på det at vi alle er født med indre mental sundhed eller velvære. Det er simpelthen det vi er skabt af. Det er vores grundindstilling fra fødslen og det er en sundhed, som aldrig kan ændres eller forsvinde. Indimellem kan vi dog helt uskyldigt miste bevidstheden om at vi er sunde og at vores sind aldrig kan gå i stykker. Vores tanker kan blive så mørke, at det ser ud som om vi er gået i stykker som mennesker, og at vi aldrig kan blive hele igen. Men sandheden er at vi aldrig kan gå i stykker. Den livskraft, som vi er skabt af er lavet af energi, som er uforanderlig. Vores sind og vores bevidsthed er som solen på den blå himmel. Uanset hvor længe der er uvejr på himlen med lyn og torden, regn og storm, så er solen og himlen altid upåvirket lige bagved. Sådan fungerer vores sind også. Uanset hvor mange mørke tanker vi har eller hvor længe vi har haft dem, så ligger vores sundhed lige inde bagved. Vi har bare tabt det af syne, fordi uvejret ser så utrolig virkeligt ud.

Foto af Sean O. på Unsplash

Leave a Reply