Separate virkeligheder

Kender du det, at du har været til et møde eller et arrangement sammen med en anden, og når I bagefter taler om det, I har oplevet, så viser det sig, at I har oplevet noget forskelligt? Måske har du oplevet at du har haft en god lørdag, men om aftenen brokker din partner sig pludselig over dagen og det viser sig, at hans oplevelse har været helt anderledes end din. Eller din kollega elsker måske jeres nye chef, mens du selv føler dig mere skeptisk. 

Det er ofte sket for mig, og før i tiden kunne jeg blive både forvirret og frustreret, når det skete. Jeg synes, det var så uforståeligt, at den anden ikke kunne se, hvad der var sket, når jeg nu så det så tydeligt. Det kunne fx være, hvis vi havde været til et møde på arbejdet, og jeg var blevet irriteret over noget, der var sket, og min kollega så havde oplevet det helt anderledes. Eller hvis jeg havde været til et familie arrangement, og min kæreste og jeg gik derfra med helt forskellige oplevelser af det, vi havde oplevet. Det gjorde mig frustreret, fordi jeg ikke forstod, hvordan den anden ikke kunne se det, som for mig var så åbenlyst. Og jeg blev måske i virkeligheden også lidt bange, fordi det jeg havde set som værende helt åbenlyst, måske alligevel ikke var det. Hvad kunne jeg så regne med?

Efter at have fået øje på at vi altid oplever livet ud fra vores egne tanker, giver disse oplever pludselig mening på en helt anden måde. Når vi oplever livet gennem vores egne tanker, så er det jo klart, at vi kan opleve noget helt forskelligt, selvom vi sidder til det samme møde eller deltager i den samme fest. Ja selv hvis vi bare står sammen og vasker op eller sidder sammen i haven, så kan vi have helt forskellige oplevelser. Det virker ikke længere underligt eller frustrerende, for nu ved jeg, hvorfor vi har forskellige oplevelser. Og jeg ved, at selvom vores oplevelser er forskellige, så er de lige rigtige, for vi har begge to skabt hver vores oplevelse gennem vores tanker. 

Vi lever i hver sin tankeskabte virkelighed – eller i separate virkeligheder. Det som sker omkring os sker selvfølgelig. Mødet fandt sted. Der blev sagt det, der blev sagt. Men hvad jeg tager med mig derfra, og hvordan jeg oplever det, imens jeg sidder og lytter, det afhænger udelukkende af, hvad der sker inde i mig lige der. Hvis jeg er i dårligt humør, måske fordi jeg er træt eller føler mig lidt stresset, så vil jeg opleve et andet møde, end hvis jeg i stedet var trådt ind i lokalet med overskud og ro. Jeg vil se det samme men med andre øjne.

Og det er selvfølelig det samme for alle andre mennesker. Vi oplever verden ud fra der, hvor vi selv er. Derfor kan vi opleve situationer, mennsker og øjeblikke helt forskelligt. Min virkelighed er ikke den samme som din, for den er farvet af mine tanker, mens din er farvet af dine tanker. 

Når vi får øje på, at vi lever i separate tankeskabte virkeligheder, så bliver vi mere rummelige og tålmodige. Det giver ikke længere mening at dømme andre eller blive irriteret over, hvad andre mennesker siger eller gør, fordi vi nu har fået øje på, at det de gør, det gør de fordi de har set en verden, hvor det giver mening. Hvis der er nogen, der bliver irriterede på os og skælder ud eller en bilist der kører ud foran os, så ved vi at det ikke handler om os, men om hvor han eller hun er. I deres tankeskabte virkelighed giver det mening at gøre, som de gør. Det betyder, at vi ikke behøver at tage andres handlinger eller ord så alvorligt eller personligt.

Når det der sker omkring os ikke længere føles personligt, så bliver vi ikke så fanget af vores egne tanker om, hvad der sker. Derfor kan vi i langt højere grad blive i den ro og klarhed, som vi har bag tankerne. Vi behøver jo ikke at forsvare os eller argumentere tilbage, når vi ved, at det den anden gør eller siger ikke handler om mig. I stedet kan vi blive nysgerrige og medfølende: Hvad mon den anden ser og oplever, siden han eller hun reagerer som hun gør? Og kan jeg gøre noget for at hjælpe med at de finder tilbage til deres ro?

Når vi selv kan blive i vores ro og klarhed, fordi vi ser, at både vi selv og andre lever i tankeskabte virkeligheder, så bliver livet uendeligt meget lettere, fordi vi slipper for at gå ind i konflikter og fordi vi forstår verden anderledes og langt mere åbent end før. Fra roen og klarheden finder vi langt hurtigere et svar på, hvad der er det bedste at gøre. Vi bliver mere tålmodige både med os selv og andre, fordi vi ved at vores tanker altid er flygtige og derfor vil vores oplevelse af livet også altid være under forandring. 

Leave a Reply