Livet har dig

Jeg har været med til at skrive en bog, Livet har dig. om hvordan vores oplevelse af livet skabes indefra og ud sammen med 15 andre mennesker, der ligesom mig har oplevet en stor forandring i vores liv, efter vi har mødt denne nye forståelse af, hvordan vores sind fungerer.

Hvad er det så for en forståelse vi har mødt?
Det er en forståelse af, hvordan vores sind fungerer – en slags manual til os mennesker. Forståelsen kaldes De tre principper eller Indefra og ud forståelsen. Indefra og ud henviser til, at vores oplevelse af livet skabes indefra og ud. Ofte føles livet jo ellers som om det opleves udefra og ind: Jeg går på arbejde og jeg bliver ked af det, fordi min chef er helt urimelig i sine krav. Eller jeg bliver vred fordi der er en der kører ind foran mig på motorvejen. Eller jeg bliver bange fordi mit barn er ved at falde og slå sig. Når vi taler sådan, så viser vi jo med sproget, at vi tror, at det er vores omverden, og de ting der sker omkring os, som er årsagen til, hvordan vi har det. Men i virkeligheden hænger det anderledes sammen. De følelser, jeg har lige nu, skyldes udelukkende de tanker, jeg har lige nu. Når jeg bliver ked af det på mit arbejde over min chefs krav, så er det ikke chefens krav, der gør mig ked af det, men det jeg tænker om kravene. Når jeg vurderer dem som urimelige, så opleves de som urimelige. Livet opleves altså indefra – igennem vores tanker – og ud. Og ikke ude fra og ind, selvom det kan se sådan ud.

Hvorfor har det betydning om det er indefra og ud eller omvendt?
Det har det, fordi hvis vores følelser afhænger af, at vores omverden og ydre omstændigheder skal være på en bestemt måde, så er vi konstant på arbejde for at sikre os at alt er som vi ønsker det, for at vi kan have det godt. Vores arbejde skal være det rigtige og chefen skal opføre sig som vi ønsker det. Og det gælder for alt i livet, vores partner, forældre, børn, venner osv. Hvis vi er afhængige af det ydre for at have det godt og være glade, så kommer vi på overarbejde.
Hvis vi derimod ved at vores glæde kommer indefra og i virkeligeheden er vores naturlige tilstand, som kun forsvinder, når vi tænker os væk fra den, så behøver vi ikke længere at kontrollere verden omkring os, men kan nøjes med at glæde os opdage at når vi føler os triste, vrede eller på anden måde ikke har det godt, så er det blot fordi vi lige nu tænker noget, som giver os den følelse.

Skal vi så til at kontrollere vores tanker?
Nej, på ingen måde. For ellers fik vi da vist også hænderne fulde. Lige som omverdenen ikke er til at kontrollere, så er vores tanker det bestemt heller ikke. De kommer i en lind strøm dagen lang og ofte kan man blive helt overrasket over hvad de kan bringe med sig. Vi kan blot mærke hvordan vi har det og hvis vi ikke har det godt, så er det fordi vi lige nu tænker et eller andet, som trækker skyer for solen. Følelserne er som et slags barometer, som viser os om vores tanker lige nu er hjælpsomme eller ej. Når vi mærker at der er en sky for solen i vores indre, så er det bedste vi kan gøre at slappe af og bare lade skyerne passere. Ligesom vi ville gøre, hvis det var overskyet på himlen.

Livet har dig
Titlen på bogen henviser til at der udover det med tankerne er mere at se i denne forståelse. Livet har dig betyder for mig, at der er noget større der har styr på det – så jeg behøver ikke at have kontrol over det hele. Jeg kan slappe af og vide at det nok skal gå. Livet har så meget mere styr på livet end jeg på nogen måde kan få, så hvis jeg blander mig uden om, går det tit bedre 🙂

Leave a Reply